Sunday, May 8

Tutorial : FLASH.



moh. arini kita belajau flash pulak.
sebelum tu, make sure ade software Flash atau Director.
aku da cukup malas nak upload kat mediafire. maaf la ye.



first first open dulu flash anda.
aku prefer gune actionscript 2.0 .. tapi kalau korang da advance, gune la 3.0
(kalau da advance untuk ape perlu korang follow tutorial ni kan?) ceh



setting size flash anda leklok kat properties seperti di atas ye.



pemilihan warna latar juga bole dikira penting. taknak pon takpe..



okay. start kat Layer 1.
korang bubuh la ape ape korang nak.
macam aku aku lukeh smiley ja..

kalau korang lukeh, make sure korang Convert to Symbol (right-clik)
pilih Graphic untuk gambar static
Movie untuk buat gambar tu gerak gerak
Button untuk ade function click click

*macam aku, aku pilih Movie sebab nak bagi die kelip kelip mate.




pehtu. double klik kat muke object tu..
dan die akan masuk kat area di mana object tu je korang boleh edit.




tukar kan kedudukan mata, atau ape yang sepatutnya bertukar
make sure ade DUA DOT.
Dot pertama sehingga segi empat kecik tu merujuk pada object asal.
Dot kedua merujuk kepada object yang diubah.
kalau anda tambah lagi Dot yang lain, Dot tersebuat merujuk kepada object lain lagi.

*part ni macam belit belit kan? tapi easy je kalau faham konsep.



Ok. here the different..
Insert Keyframe : digunakan untuk create satu object yang same dan tambah satu Dot. Digunakan bila anda nak ubah something and keep the original saved. macam mata kelip kelip.. satu Dot mewakili mata terbuka, satu lagi Dot mewakili mata tutup.

Insert Frame : digunakan untuk memanjangkan penggunaan object tersebut. macam, kalau anda nak die wujud lame, tarik la sampai kat keyframe 100++ . dan bila anda ubah something kat key nombor 40, automatic semua pun akan berubah.



asingkan Layer mate kelip anda dengan menambah lagi satu Layer.



Dekat layer baru tu (Layer 2) bubuh la bende yag lain..







Insert Blank Keyframe : pula digunakan untuk menambah satu Empty Object atau space. maksudnya, kosong je la.. takde ape ape pun.



ok. settle untuk layer 2.



sekarang, tambah Layer 3 untuk buat Button Link.
Jangan lupa untuk Convert to Symbol (choose Button)



Untuk dapatkan screen macam ni, double click kat Object Button (rp) (yang korang tukar tadi tu.)
Kemudian, kat semua Over, Down dan Hit ; Right-click > Insert Keyframe.



Over adalah untuk function bile cursor anda lalu kat Object tu.
Break apart untuk pecahkan Object tu.




Down : berfunction bila mouse ditekan.
aku main conteng je situ.

*kalau nak selamat, tuka gak line tu jadi Symbol.



selesai kat button. back tu Scene 1.
kat Symbol (rp) tu ; Right-click > Action.




masukkan code ni
on (release) {
getUrl("http://www.WEBLINK.com","_blank"); }


yang bawah ni just addition je eh.
*******************************************************************************




*******************************************************************************

lepas da puas hati.. save file tu.


make sure Save as type : *.fla



File > Publish Setting
mark kan Flash (*.swf) IMPORTANT
dan HTML (*.html) ; Taknak pun takpe.
Click Publish > Ok



nanti die akan automatic ade kat folder yang korang save .fla tu



next step,



bile da publish swf, die akan bagi link tu.
copy link tu, da ubah suai sket..



tuka kan ../OPEN/..
dengan ../SWF-FILES/..
dan hujung sekali, tambah .swf

lepas tu masukkan dalam coding die
‹embed height="XXX" width="XXX" src="PASTE LINK YANG DA UBAH SUAI TU"‹/embed



ps: maaf la ye kalau tak paham.
pss: serabut sangat kot sebab banyak sangat picture.
psss: tak kesah la.. yang rajin tu, selamat mencuba. LOL




16 comments:

  1. pehhh... pnjg gile.
    mau bengong pale aku neh. haha

    ReplyDelete
  2. haha agak laa.. ala, tapi dalam 30 step je.. takde la banyak sangat. ;PP

    ReplyDelete
  3. tq..t aku try buat..hehe

    ReplyDelete
  4. okay.. try laa.. :)
    tak paham , tanye. hehe

    ReplyDelete
  5. 3D? boleh..
    tapi leceh la.. laptop tak laju..
    coming soon la kot. tak janji ye.

    ReplyDelete
  6. wehh pandai lahh kau..
    nk try ahhh..
    arap bergerak gak nnti huh

    ReplyDelete
  7. pergh.. bestnya.. tapi aku xde lak sofware tu

    ReplyDelete
  8. far8 ; mesti begerak punye tuu.. hehe

    temuntirung ; download la.. byk kt internet. hee

    ReplyDelete
  9. ah.. ini sgt menarik.. aku bookmark post ni.. thanx beb sebab ajar.. :D

    ReplyDelete
  10. oh.. selamat mencuba. hehe

    ReplyDelete
  11. bile ko nak buat tutorial lagi seha.?

    ReplyDelete
  12. ko perli ke ape ni? huhu
    bile ade orang tanye, aku buat laa ;P

    ReplyDelete

Menaiplah dengan bersungguh-sungguh!